top of page

Çocuğa Hangi Yaşta Ne Öğretilmeli?

Pek çok aile çocuklarının eğitimi için kendilerine şu soruyu soruyor: çocuğa hangi yaşta ne öğretilmeli? Uzmanlar, çocuklarda öğrenmenin doğal olarak adım adım gerçekleştiğini vurgulamaktadır. Çocuklar keşif için doğuştan gelen eğilimleri ve yeni bilgileri özümseme yeteneklerine sahiptir.

Çocuklar her zaman fiziksel, zihinsel, sosyal, duygusal ve ruhsal olarak değişirler. Genel bir büyüme ve gelişme modelini takip ederler. Farklı yaş gruplarının ortak özelliklerinin farkında olan ebeveynler ve öğretmenler, çocukların davranışlarıyla daha uygun bir şekilde ilgilenebilecek ve onlara daha etkili bir şekilde öğretebileceklerdir.

Bazı çocuklar kendi yaşlarına göre daha hızlı veya daha yavaş gelişebilir. Örneğin, altı yaşındaki bir çocuk beş veya yedi yaşındaki bir çocuk gibi davranabilir. Ayrıca bazı çocukların stres veya duygusal gerginlik dönemlerinde geçici olarak daha çocuksu davranışlara dönebileceğini de unutmamak gerekir.



1 Yaşındaki Çocuklara Ne Öğretilmelidir?

Bu yaştaki çocuğun ilgisini korumak için çeşitli aktiviteler kullanabilirsiniz. Yürümesini, bir şeyleri itmesini veya çekmesini gerektiren aktiviteler kullanabilirsiniz. Konuşması ve katılması için ona bol bol fırsat verebilirsiniz. Üst üste dizilmiş oyuncaklar, toplar, basit yapbozlar ve insan ve hayvan figürleri gibi çocuğun tutabileceği ve hareket ettirebileceği oyuncaklar sağlayabilirsiniz.

Çocuğa kendi başına oynamasına izin veren oyuncaklar ve aktiviteler sağlayabilirsiniz. Bu sayede de diğer çocuklarla paylaşmayı ve iyi geçinmeyi öğrenmesine yardımcı olabilirsiniz. Bu yaştaki çocuk bu şekilde fiziksel ve sosyal öğrenmeler gerçekleştirmelidir.

2 Yaşındaki Çocuklara Ne Öğretilmelidir?

Bu yaştaki çocuğa çevresiyle etkileşim kurma ve sosyalleşmeyle ilgili beceriler öğretilmelidir. Özellikle konuşmalarınızı basit tutun. Çocuğun konuşmalara katılmasına yardımcı olun. Ayrıca çocuğu yalnız bırakmayın; bu yaştaki çocuklar kendilerini kolayca tehlikeli durumlarda bulabilirler.



Çocuğa başkalarıyla etkileşim kurma fırsatları sunun, ancak onu buna zorlamayın. Etkinliklere katılmak isteyip istemediğine karar vermesine izin verin. Zıplama, yürüme ve eğilme gibi aktiviteleri kullanın. Kağıt şekillerini yapıştırma, kil modelleme ve renklendirme gibi basit sanat etkinliklerini kullanabilirsiniz. Ayrıca diğer çocuklarla oynaması için fırsatlar sağlayın. Paylaşmayı, sıra almayı ve işbirliğini teşvik eden etkinlikler kullanın.

3 Yaşındaki Çocuklara Ne Öğretilmelidir?

Bu çocukların girişim duygularını geliştirmek için onayınızı ve güveninizi göstermelisiniz. Diğer insanların duygularını anlamasına ve onlarla ilgili tüm çatışmaları çözmesine yardımcı olmak çocuğun sosyal beceriler edinmesi için oldukça gereklidir.

Bu dönemde çocuğun farklı özerklik davranışları olacağından bu davranışları pekiştirmek önemlidir. Çocuğun merak duygusunu araştırmaya yöneltmek için çocuğu bitkiler ve canlılar gibi farklı alanlarda kendinizin oluşturduğu sorunlarla karşılaştırın.

4 Yaşındaki Çocuklara Ne Öğretilmelidir?

Bu yaşta çocuğun kendini kontrol etmeyi ve eylemlerinden sorumlu olmayı öğrenmesine yardımcı olmak oldukça önemlidir. Davranışlarının sonuçlarına katlanma ve sınırlara dikkat etme gibi durumlar farkındalık kazanmaları gerekir. Ayrıca çocuklara duygularını ifade etmenin uygun yollarını öğretmek oldukça gereklidir.

Basit bilmeceler ve zeka oyunları gibi düşünceyi teşvik eden konuşmaları ve etkinlikleri eğitim içerisinde kullanabilirsiniz. Resimleri, nesneleri ve gerçek deneyimleri kullanmak çocuğun gelişimine katkı sunacaktır.

5 Yaşındaki Çocuklara Ne Öğretilmelidir?

Bu dönemde çocuğun biraz olsun bağımsız olmasına izin verebilirsiniz. Çocuğun tüm çabalarını kabul etmek ve teşvik etmek oldukça yardımcı olacaktır. Bu yaştaki çocuğun duygusal ve bilişsel gelişimi için şunlar yapılabilir:

Çocukların basit görevler ve sorumluluklar almasına izin vermek gereklidir.

Özellikle sorumluluk duygusunun gelişmesinde bu yaşta verilen basit görevler işe yarayacaktır.

Çocuğun hayal etmesine, dramatizasyon yapmasına ve kuklaları kullanmasına izin vermek duygusal gelişim açısından gereklidir.