top of page

Çocuklarda Dikkat Eksikliği Nasıl Anlaşılır?





Çocuklarında dikkat eksikliği olduğundan şüphe eden ebeveynler, çocuklarda dikkat eksikliği nasıl anlaşılır? Sorusunu sıklıkla araştırırlar. Bu eksiklik, özellikle de okul dönemlerinde kendini gösterir. Çocukların başarısız notlar elde etmelerini sağlayan dikkat eksikliği, ciddiye alınması gereken problemlerin başında yer alıyor.

Bazı ebeveynler bu soruna pek fazla önem vermezler. Ancak bu eksiklik çözüme kavuşturulmazsa ileride daha büyük başarısızlıkların oluşmasına neden olabilir. Bu problemi yaşayan çocuklar, derslerine tam olarak konsantre olamazlar. Dikkat toplamayı başarsalar bile bu durumu uzun süre muhafaza edemezler.

En ufak bir durumda tüm dikkatleri hızlıca dağılabilir. Hayallere dalarak başka bir dünyaya girerler. Ayrıca anlatılanları asla dinlemezler. Dinlemek isteseler bile bunu tam olarak başaramazlar. Kendi dünyalarına kapandıkları zaman daha mutlu olduklarını sanırlar. Eğer sizin de çocuğunuzda bu tür belirtiler var ise dikkat eksikliğinden şüphe etmekte haklısınız.

Çocuklarda Dikkat Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda dikkat eksikliği belirtileri şunlardır:

  • Oturduğu yerde sürekli kıpırdanma

  • Ayaklarını ve ellerini sabit tutamama

  • Uzun süre boyunca oturamama

  • Ders esnasında ayağa kalkma

  • Yüksek yerlere tırmanma

  • Uygunsuz mekanlarda koşma

  • Sessiz oyunları oynarken zorlanma

Bu tip durumlar, çocuklarda dikkat eksikliğinin yaygın belirtileri arasında yer alırlar. Dikkat eksikliği, daha çok okul dönemlerinde meydana gelir. Bu eksikliğin zararları ise en fazla derslere yansır.

Çocuklarda Dikkat Eksikliğini Gidermek İçin Ne Yapmalı?

Çocuklarınızı bu durumdan kurtarmak için öncelikle yapmanız gereken şey, düzenli beslenmelerini sağlamaktır. Gelişim çağında olan çocukların yanlış beslenmeleri, beyin gelişimlerinin olumsuz yönde etkilenmesini sağlar. Bundan dolayı iyi bir beslenme düzeni uygulamanız gerekir.

Okul dönemlerinde çocukların uyku düzenleri bozulabilir. Bu yüzden dikkat dağınıklıkları ortaya çıkabilir. Bu eksikliği gidermek için uykularının düzenli olmasını sağlamanız gerekir. Onları olumsuz durumlardan uzak tutmalısınız. Aynı anda birden fazla şey yapmalarına izin vermemeniz gerekir. Gerekirse bu konuda uzman desteği almanız, çocuğunuzu dikkat dağınıklığından kurtaracaktır.



Dikkat Eksikliği Olan Çocuğa Ne Yapmalı?

Bu tür çocuklar, diğer çocuklara oranla daha fazla ilgi ve alaka isterler. Dikkat eksikliğini ortadan kaldırabilmek için çocuğunuzun ders çalışma ortamını gözden geçirebilirsiniz. Ayrıca dağınıklık yaratacak sesleri ortadan kaldırmanız gerekir. Çocuğunuzun odasında çok fazla eşyaya yer vermemelisiniz.

Çünkü fazla eşya demek, fazla ilgi çeken unsur demektir. Bu sırada etrafın dağınık olmamasına da dikkat etmelisiniz. Eşyaların belli düzende olması önemlidir. Ayrıca ders çalışma masasına da özen göstermeniz gerekiyor. Masa üzerinde dikkat eksikliği yaratacak eşyalar bulundurulmamalıdır.

Mümkünse her eşyası ders ile alakalı olmalıdır. Bu detaylar sizlere çok ufak gelebilir. Ancak çocuklarınız için büyük bir adımdır. Dikkat eksikliğini giderebilmek için bu tür detayları kesinlikle atlamayın.



Çocuklarda Dikkat Eksikliği Tedavi Edilebilir Mi?

Erken ve doğru tanı konulduğunda tedavisi mümkün olan bir problemdir. Ebeveynler, kendi imkanları dahilinde bu sorunla baş edebilirler. Ancak bazı çocuklarda bu durum pek işe yaramayabilir. Bundan dolayı psikoloğa gitmek, dikkat eksikliğinden kurtulmalarını sağlayacak en doğru yollardan biridir.

Eğer psikolog gerek duyarsa ilaç tedavisi uygulayabilir. Bunun yanı sıra anne-babaya eğitim verilerek dikkat eksikliği yaşayan çocuğa nasıl yaklaşmaları gerektiği öğretilir. Bu süreçte her zaman aile üyeleri ile birlikte hareket edilir.

Dikkat Egzersizi Çocuklarda Dikkat Eksikliğini Giderir Mi?

Dikkat egzersizi yaparak çocuklardaki dikkat eksikliğini giderebilmeniz mümkündür. Bunun için öncelikle açık havaya çıkmalısınız. Çocuğunuzla beraber inceleme ve gözlem yapmanız gerekir. Hareketli oyunlar oynamalı ve nefes egzersizleri yapmalısınız.

Bunun yanı sıra kitap okumayı ihmal etmemelisiniz. Konsantrasyon ve denge isteyen oyunları oynayarak çocuğunuzun dikkat becerisi kazanmasını sağlayabilirsiniz.

bottom of page