Çocuklarda 0 ile 6 yaş dönemi mahremiyet eğitimi son derece önemli bir yere sahiptir. Çünkü insan kişiliğinin temeli okul öncesi dönem adı verilen süreçte atılmaktadır. Bazı ebeveynler daha erken yahut çocuk diyerek mahremiyet eğitimini ileriki yaşlara bırakmaktadır. Fakat bu son derece yanlış bir düşüncedir. Mahremiyet eğitiminin verilmesi çocuğun cinsel ve ruhsal açıdan korunması için önemlidir.

Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi Nasıl Verilir?

Küçük yaştaki çocuklarda mahremiyet eğitimleri verilirken yasak, günah, ayıp gibi kelimeler kullanılmamalı, bunun yerine mahrem kelimesinin kullanılması onların duygusal gelişimi açısından önemlidir. Çocuklara verilen mahremiyet eğitimi endişe ve korku yaratmadan günlük yaşam içerisinde doğal bir şekilde verilmelidir.

Yetişkin bireylerin 4 yaşından itibaren çocuğa temas edeceği durumlarda ona sebebini açıklayarak yaklaşması, küçük çocuğun kendi beden algısının oluşmasına yardımcı olur.

Ebeveynlerin yıkamak, sevmek, öpmek gibi nedenlerle çocuğun isteği dışında zorlayıcı bir şekilde yaklaşmaları onun korunma reflekslerine zarar vereceği unutulmamalıdır.

Çocuklara kendi vücudundaki mahrem bölgeler tanıtılmalıdır. Bu bölgeleri gerekli durumlarda dadı, nene ve anne gibi birincil bakımı sağlayan kişilerin yaklaşabileceği çocuğa 2 yaşından itibaren söylenmelidir.

Çocuklara küçük yaşlarda giyinme ve vücut temizliği gibi öz bakım kabiliyetleri kazandırılarak kendi mahremiyetini korumaları kolay bir hale getirilmelidir.

Çocuklara mahrem alanları ile ilgili şaka yapılması ve onları teşhire teşvikten kaçınılması gerekmektedir.

Akrabalar ve ebeveynler çocuklarla oynarken veya onları severken orantısız bir güç kullanmamalıdır.

Çocuklar özellikle çıplak bırakılmamalı, mahremiyet ve giyinme ilişkisi nedenleri ve sonuçlarıyla çocuğun yaşına göre uygun bir dille anlatılmalıdır.

Aile çocukların yanında kendi mahremiyetlerine özen göstererek onlara örnek olmalıdır.

Çocukların odalarına girerken izin istenmeli ve bu sayede çocukların da başka odalara girerken izin almaları gerektiği bilgisi kazandırılmalıdır.

Aksesuarların ve kıyafetlerin çocukların cinsiyetine ve yaşına uygun bir şekilde olmasına dikkat edilmelidir.

Mahremiyet İhlali Durumunda Nasıl Davranılmalı

  • Mahremiyetinin ihlal edilmesi halinde çocuklara bağırmaları kaçmaları tepki vermeleri ya da yardım istemeleri gerektiği anlatılmalıdır.
  • Çocukların izlemiş oldukları programlar videolar ya da oynadıkları oyunlar kontrol edilmelidir.
  • Mahremiyetine yönelik kendilerini rahatsız hissettikleri bu durumlarda güvenlikleri bir yetişkinle ya da ebeveynleriyle paylaşmaya teşvik edilmelidir.
  • Aile çocuklarının bulunduğu görüntüleri sosyal medyada herkesin ulaşabileceği şekilde paylaşmamalıdır.
  • Çocuklara internette konum, fotoğraf, adres, isim – soy isim gibi özel olan bilgileri paylaşmaması gerektiği öğretilmelidir.
  • Çocuklara ebeveynlerin telefon numarası adresi zor anlarda ulaşabileceği polis imdat, jandarma, acil gibi numaralar kesinlikle öğretilmelidir.

Yorum yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir