Okuryazarlık kelimesi denilince akla, okumak, yazmak, konuşmak, diyalog kurmak ya da dinlemek gelmektedir. Okuryazarlık bir toplumun gelişmiş olmasını tanımlamaktadır. Günümüz medyası ve teknolojisi yaşantımızda önemli ölçülerde yerini almıştır. Görsel okuryazarlık ve bilgisayar okuryazarlık gibi birçok dijital okuryazarlık şekilleri doğmuştur.

Dijital Okuryazarlık

Hem bilişsel psikoloji hem de teknik beceriyi gerektiren bilgileri bulmak, oluşturmak, iletmek ve değerlendirmek için bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanabilme yeteneğine dijital okuryazarlık denmektedir.

Dijital okuryazarlık, dijital araç bilgisini, eleştiriye açık düşünmenin ve sosyalleşmenin birleşimidir. Her yönden içeriğin tasarlanıp oluşturulması, bilgiye erişim sağlanması, bilginin doğru şekillerde kullanılması ve bilginin paylaşılması için dijital araçların kullanılması gerekir. Kısacası, dijital okuryazarlık, dijital cihazların kullanımdan daha da ötesinde olan bir sistemdir.

Dijital Okuryazarlık Kriterleri

Uluslararası eğitim teknolojileri, dijital okuryazarlık kriterlerini birkaç standart ile belirlemiştir.

  • Farklı düşünmek ve yenilikçilik
  • Araştırma, bilgi akıcılığı ve bilgi alışverişi,
  • Eleştirisel düşünme ve yorumlama,
  • İletişim ve işbirliği,
  • Problemlere çözümle yaklaşma ve karar verme,
  • Dijital vatandaşlık ve teknoloji operasyonları kavramları

Kullanım alanına giren beceriler ve olgunluk, bilgisayar programlarını kullanabilmekten ve daha fazlasını, daha gelişmişi ve daha etkili yeteneklere kadar uzanır. Anlamak ise en kritik noktadır. Anlamak dijital dünyayı eleştirisel olarak anlamamıza yardımcı olmaktadır. Oluşturmak ise dijital dünyada içerik üretmek ve ürettiği içerikler ile insanlarla etkili iletişim kurma anlamına gelir.

Dijital Okuryazarlığın Önemi

Dijital okuryazar olabilmenin, teknolojiyi hangi şekilde kullanacağını bilmekten çok daha ötesindedir. Dijital olarak gelişmiş bir alanda etkin bir biçimde gezinmektir. Bu sosyal yaşantınızda, öğrenmenizde, kültürel yaşantınızda sıklık ile olmaktadır. Profesyonellik isteyen kariyerlerde dijital becerilere ihtiyaç oldukça yüksektir.

Dijital okuryazarlık, şahısların birden fazla yolda iletişim kurmalarını ve öğrenme içgüdülerini arttırır. Sosyal düşünce ve eleştirisel düşünce gibi çeşitli becerilere sahip kişilerin, dijital cihazların anlamalarını ve yorumlamalarını olanak tanır. Günümüzde her şeyin teknolojiden ibaret olması, dijital ortamın evrensel bir şekilde büyümesinden kaynaklıdır.

Artık kitapların dijital olarak okunduğu, alışverişin dijital olarak yapıldığı, eğitimin dijital olması gibi birçok konuda dijitalleşmenin önemini anlayabilir. Eğitimde dijital okuryazarlık, Dijital içerik bulma ve tüketme, Dijital içerik oluşturma, Dijital içeriği iletme ve paylaşma gibi unsurlar artık hayatımızın en önemli parçalarındandır.

Yorum yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir