İnsanlar hayatı boyunca öğrendiklerin bilgilerin bir kısmını hatırlarken önemli bir kısmını unuturlar. Birden fazla duyu organı devreye girmediği zaman öğrenmelerin büyük bir kısmı kolayca unutulabilir. Bazı bilgiler somut yaşantılarla beraber kalıcı hâle getirilir.

Bunların dışında kalan pek çok bilgi kısa süreli hafızada kısa süre kalır ve sonradan kaybolur. Tüm bu etkenler öğrenilen bilgilerin kalıcı hâle gelmesinin önüne geçer. İşte bu noktada öğrenme teknikleri ön plana çıkar. Kalıcı öğrenme teknikleri, bilgilerin her zaman akılda taze kalmasını sağlar.

Pomodoro Tekniği

Pomodoro tekniği çalışmayı dinlenme aralıklarıyla beraber yapılması sürecidir. Böylelikle çalışma süreci daha etkili geçer. Günde 12 tura kadar uygulanabilir. Böylelikle günlük rutinleri düzene sokar. Pomodoro tekniğinin aşamaları için ilk olarak yapılacak iş seçilmelidir.

Ardından çalışmaya odaklanmalı ve mola verilmelidir. Bu döngüyü 4 defa uygulayabilirsiniz. Daha sonrasında maksimum 30 dakika mola verip dinlenebilirsiniz. Günde 12 turu tamamladığınız zaman çalışmayı bırakabilirsiniz. Pomodoro tekniğini uyguladıkça daha profesyonel olursunuz ve daha kalıcı öğrenmeye başlarsınız.

Aralıklı Öğrenme Tekniği

Aralıklı öğrenme, beyne öğrendiklerini düzenli tekrarlarla hatırlatmayı amaçlar. Günde üç kere, sonrasında günde bir kere, haftada bir ve ayda bir gibi sistemli tekrarla ilerleyen tekniktir. Böylelikle ezber yapmanın önüne geçer ve konuyu kolay kolay unutmazsınız. Sürekli tekrarlarla öğrendiklerinizi daha kalıcı hale getirebilirsiniz. Uygulamalı bir şekilde de tekrar edebilirsiniz.

Feynman Tekniği

Feynman tekniği ile çalışmanız gereken konuyu en kolay hâle getirebilirsiniz. Bu teknik toplam 4 adımdan oluşur. Feynman tekniğinde uygulanması gereken adımlar aşağıdaki gibidir:

  1. İlk adımda konu ile ilgili temel kelimeyi ve konunun başlığını kağıda yazmalısınız. Ardından konuyu basit bir düzeyde anlatmak gerekir.
  2. İkinci adımda notları daha da detaylandırıp sonrasında eksik kaldığınız yerleri belirlemelisiniz. Bu noktaların üzerinden tekrar geçmelisiniz.
  3. İkinci adımda iyi bir şekilde öğrendiğin konuyu not kağıdına tekrar yazmalısınız.
  4. Son adımda tüm detaylarıyla ele aldığınız konuyu sesli bir okuma yaparak üzerinden geçmelisiniz.

Feynman tekniğini etkili ve doğru uyguladığınız zaman konuyla ilgili ne kadar çok bilgi sahibi olduğunuzu fark edersiniz. Bu tekniğin ne kadar çok işe yaradığını anında görebilirsiniz.

Yorum yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir