
Çocuklarına küçük yaştan itibaren okuma alışkanlığı kazandırmaya çalışmak ebeveynlerin birçoğunun temel uğraşılarındandır. Ancak bu her zaman kolay olmuyor maalesef. Çocuğunuz, onun dikkatini sürekli çeken bir sürü uyarana karşı kitaplara tercih etme noktasında sıkılganlık, isteksizlik gösteriyor olabilir.
Bu gibi durumlarda her anne babanın aklını kurcalayan kitap okumayı sevmeyen çocuğa nasıl davranmalı? Sorusu kurcalamaktadır. Bu yazımızda kitap okuma alışkanlığı kazandırılması istenilen miniklere nasıl davranılması gerektiği konusunda püf noktalara değineceğiz.
Okuma Alışkanlığını Erken Yaşta Kazanmanın Faydaları
Bir yetişkine oranla çok daha hızlı büyüyen ve çok daha hızlı gelişen çocukların öğrenme süreçleri de küçük yaşta çok daha tazedir. Bir çocuk kitaplarla ne kadar erken yaşta tanışırsa ilerleyen dönemlerde kendisini geliştirmesi de o kadar kolay olur. Ağaç yaşken eğilir sözünün de taşıdığı anlamla küçük yaşta kitaplarla ve okuma ile yakın ilişki kuran çocukların hayatlarında başarı oranlarının çok daha yüksek olduğu tartışmasızdır.
Çocuğunuza Yaşına Uygun Kitaplar Tercih Edin
Ebeveynlerin ilk başta dikkat etmesi gereken husus, çocuklarınıza kitap tercih ederken dünyayı onun gözüyle görebilecek bakış açısına sahip olmaktır. Yaşlarına uygun kitaplar tercih etmediğiniz çocuğunuz, zamanla kitaplara ve okumaya karşı ön yargı besleyebileceği gibi tümüyle okumaktan uzaklaşabilir.
En başta henüz okuyamayacak olsa da çocuğunuzun yaş grubu için hazırlanmış resimli kitapların tercih edilmesi fayda sağlar. Çocuğunuz her ne kadar yazılanları okuyamayacak olsa da resimler ve yazılar arasında bağlantı kurar, harflere ve kelimelere aşinalık kazanır. Küçük yaş gruplarına uygun olarak tasarlanan kitaplarda yer alan etkinlikler, çıkartmalar ve oyunlar çocuğunuzda kitaplara karşı olumlu bir bakış açısı geliştirir.

Çocuğunuza Yaptıklarınız İle Örnek Olun
Çocuğunuz her zaman sizin söylediklerinizi değil, davranışlarınızı örnek alır. Çocuğunuza istediğiniz kadar kitap okumanın faydalarından söz edebilir ya da kitap okuma alışkanlığı kazanması için onunla konuşabilirsiniz.
Eğer ki siz okuma eylemine yeterince vakit ayırmıyor iseniz çocuğunuzun da kitap okuma alışkanlığı kazanması epey zor olacaktır. Bu nedenle çocuğunuzla konuşmanızın yanı sıra günün belli saatlerinde kitap okuyarak ona örnek olabilirsiniz. Büyüme çağında ki bir çocuk anne ve babasının kitap okuma işine düzenli ve ciddi şekilde vakit ayırdığını görünce bu eylemi kendi hayatına da uyarlamak isteyecektir.
Bununla birlikte kitap okuduğunuz yerde çocuğunuzu da yanınıza almanız, ona da kendi yaş grubuna uygun içerikler vererek birlikte okumalar yapmanız, çocuğunuz için kitap okuma eylemini eğlenceli bir aile aktivitesi haline dönüştürecektir.
Birlikte Kitap Okuma Saatleri Belirleyebilirsiniz
Çocuğunuzun eline bir kitap tutuşturarak onun okumasını beklemek, kitap okuma alışkanlığı kazandırma noktasında oldukça yetersiz kalacaktır. Unutmayalım ki çocuklarımız aile üyeleri ile birlikte yaptıkları etkinliklerden keyif almakta, eğlenceli vakit geçirmektedirler. Bu nedenle okuma eylemini çocuğunuzla birlikte yapmanızda fayda vardır.
Onun yaş grubuna uygun bir kitap seçerek birlikte eğlenceli vakit geçirebileceğiniz saatler belirleyebilirsiniz. Düzenli ve planlı olarak kitap okuma saatleri belirlemek, zamanla çocuğunuzun günlük rutininde kitap okuma zamanı şeklinde bir uygulamanın yerleşmesine vesile olacaktır.

Çocuğunuza Doğumundan İtibaren Kitap Okuyun
Çocuğunuz doğduğu andan itibaren uyaranlara ve çevredeki seslere, hareketlere karşı duyarlılık geliştirir. Tüm bu uyaranlar onun bilinçaltında yer edinirler. Ona doğduğu andan itibaren kitap okumak, hatta anne karnında iken dahi okumalar yapmak çocuğunuzun kitap okuma alışkanlığı kazanmasına oldukça katkı sağlayacaktır.
Yine çocuğunuz okul öncesi dönemde iken onunla birlikte yaptığınız okumalarda canlandırmalar yapmanız hem çocuğunuzun kitap okuma alışkanlığı konusunda hem de onunla olan iletişiminizin gelişmesinde oldukça yararlı olacaktır.
Evinize Kütüphane Kurun
Evinize birbirinden çeşitli kitapların bulunduğu bir kütüphane kurmanız da çocuğunuzun okuma alışkanlığı için faydalı olacaktır. Evinizde benzer bir kütüphane var ise de bu kütüphaneye çocuğunuza uygun ve eğlenceli kitaplar koyabilirsiniz. Çocuğunuz, kütüphane ile sürekli aynı ortamda yaşadığı zaman okumaya ve kitaplara olan ilgisi artacaktır.