
Sınav dönemlerinde meydana gelen sınav kaygısı hakkında en fazla soruların başında, sınav kaygısı belirtileri nelerdir? Sınav kaygısını azaltma teknikleri nelerdir? soruları vardır. Her öğrencinin korkulu rüyası haline gelen bu kaygı, belli durumlar ile kendini belli eder. Bu kaygı içerisinde olan bireyler, kendilerini en başta çok huzursuz hissederler.
Ancak sadece huzursuz olmak, bu sorunun var olduğunu göstermez. Huzursuzluğun yanı sıra tedirginlik, endişe, sıkıntı, çalışmaya isteksizlik, başarısızlık korkusu, titreme, mide bulantısı, ağız kuruluğu, iç sıkıntısı, uyku düzeninde bozukluk, karın ağrıları gibi durumlar da sınav kaygısı belirtilerindendir. Ayrıca bedensel yakınmalar, konsantrasyonda ve dikkatte bozulma, kendini değersiz ve yetersiz görme, kendine güvenmeme gibi belirtileri de vardır.
Sınav Kaygısını Azaltmak İçin Neler Yapılmalı?
Sınav kaygısını azaltmak için şunların yerine getirilmesi faydalı olabilir:
Sınav konularına daha iyi bir şekilde hakim olmak için kendinize uygun çalışma teknikleri kullanın.
Ders çalıştığınız zamanlarda pozitif olmaya çalışın.
Çalışmaya başlamadan önce iyi dinlenin.
Beslenme düzeninizi doğru belirlemeniz gerekir.
Sınav günü yaklaştıkça heyecanınız artacaktır. Bu durumda çok sakin olmaya gayret edin.
Tüm soruları doğru yapmanız gerektiğini düşünmeyin. Yanlışınız olsa bile yüksek puan alabileceğinizi düşünün.
Sınav kaygısından kurtulmak için bu durumun nedenlerini iyi tespit edin.
Sınav süresinin size az geleceği konusunda endişeye kapılmayın.
Sınav kaygısını ortadan kaldırmak için sizi mutlu eden ortamlarda bulunun.
Bu teknikleri yerine getirdiğiniz zaman sınav kaygısından kurtulabilme şansınız olacaktır.

Sınav Kaygısı Nasıl Tedavi Edilir?
Sınav kaygısının tedavi edilebilmesi, öğrencinin bu konuda ne kadar kararlı olduğuna bağlıdır. Kararlı olunmasının yanı sıra bilgiden emin olunması da gerekir. Bundan dolayı bildiklerinize güvenmeniz çok önemlidir. Düzenli bir çalışma uygulamak, sizi bu durumdan kurtarabilecek en garanti tekniklerden biridir.
Çünkü çalışmalarınız düzenli olursa öğrenmeniz daha da kolaylaşır. Zamanı iyi kullanan biri olmalısınız. Gerektiği zamanlarda önemli konuları tekrar tekrar çalışmanız gerekir. Konu pekiştirmelerini yapmayı ihmal etmemelisiniz. Eğer yeterince çalıştığınızı hissederseniz, bu his sizi kaygıdan uzak tutacaktır.
Sınav Kaygısına Neden Olan Düşünceler Nelerdir?
Zamanı iyi kullanamadığını düşünmek, kötü çalışma alışkanlıklarına sahip olduğunu görmek gibi durumlar sınav kaygısına neden olur. Bunun yanı sıra bazı öğrencilerin beklenti düzeyleri oldukça fazladır.
Bu beklentileri kusursuz bir şekilde yerine getirmek isteyen öğrencilerde sınav kaygısı oluşabilir. Ayrıca mükemmeliyetçi bir yaklaşım içerisinde olunması, görev ve sorumlulukların ertelenmesi, başarısız olma korkusu gibi etkenler de kaygının meydana gelmesini tetiklerler. Öğrencinin bu tarz düşüncelerden uzak durması çok önemlidir.
Özelikle de başarama korkusu, hemen her bireyde gözlemlenen bir nedendir. Başarısız olmak, dünyanın sonu olarak görülmemelidir. Hayatınız boyunca her şeyi başarmak zorunda olmadığınızı iyi bilmelisiniz.

Sınav Kaygısı Sınav Başarısını Olumsuz Etkiler Mi?
Yapılan araştırmalar sonucunda sınav kaygısı ile sınava giren öğrencilerin başarılarında ciddi bir düşüş yaşadıkları gözlemlenmiştir. Böyle bir olumsuzluk yaşamamak için sınav kaygısını bir an önce bitirmeniz gerekir. Bu kaygı durumu içerisinde olduğunuz sürece sınav çalışmalarınızdan herhangi bir verim alabilmeniz mümkün değildir.
Sınav Kaygısı Olan Birine Nasıl Yaklaşılmalı?
Özellikle de çocuklarda ortaya çıkan bu kaygı, onları hem ruhsal hem de fiziksel yönden etkiler. Bu dönemlerde çocuğunuza nasıl yaklaştığınız çok önemlidir. Ders çalışmaları ve başarılı olmaları konusunda onlara sürekli baskı yapmamanız gerekiyor.
Hatta bu dönemlerde ailecek zaman geçirmek onlara motive olacaktır. Bu gibi süreçlerde çocuklarınızla daha yakından ilgilenmeniz gerekebilir. Onları sınav başarılarına göre sevmediğinizi hissettirmelisiniz.