top of page

Yaşanılan Büyük Afetler Sonrasında Çocuklara Nasıl Yaklaşılmalı

Büyük afetler her zaman için insanların hayatlarına olumsuz bir etki sunarlar. Özellikle insanların bu afetlerin ardından normal hayata dönmeleri oldukça zor olur. Tabi bu afetler en büyük etkiyi ise çocuklarda yaparlar.

Çünkü çocuklar için hayat daha farklıdır ve yaşanan büyük ölçekli bir afet sorun yaratabilir. Bu sorunların aşılması için çocuklara uygun şekilde davranmak gerekir. Özellikle çocuğun kötü bir psikolojiden çıkması adına hareket etmekte fayda vardır.



Büyük Afetler Arasında Neler Yer Alır?


Günümüzde büyük afetler için birçok unsuru görmek mümkündür. Bu afetlerin yıkım alanları büyük olduğunda etkilenen kişi sayısı fazla olur. Bunun yanında ülkemizde en büyük afetin ise deprem olduğunu söylemek doğru olur. Çünkü ülkemizde yer alan fay hatları zaman zaman büyük afetler çıkmasına yol açar. Tabi daha birçok afeti görmekte mümkündür.


Günümüzde en çok şu büyük afetler görülür;


  • Deprem.

  • Şiddetli yağışlar veya kuraklık.

  • Seller.

  • Heyelan.

  • Hortumlar.

  • Çığ


Yukarıda yer alan afetlere daha birçok unsuru eklemek mümkündür. Burada önemli olan ise afetin boyutu olarak bilinir. Örneğin deprem olduğunda az bir alan etkilenmişse ve yıkım azsa eğer buna büyük afet diyemeyiz. Büyük afet olması için geniş bir alanın etki görmesi gerekir. Özellikle büyük afetlerden dolayı ölüm, yaralanma ve yıkım çok fazla olur.

Büyük Afetler Çocuklarda Nasıl Bir Etki Yapar?

Yaşanılan büyük afetler en çok çocukları etkiler. Bu yüzden afetler sonrasında çocuklara karşı dikkatli olmakta fayda vardır. Özellikle büyük afetler olduğunda çocuklar çok fazla korkarlar. Bu korku ve panik anı çocukta travma yaratabilir. Ayrıca çocuğun psikolojisi bozulduğunda bunu tamir etmek zordur.


Büyük afetlere maruz kalan çocuklar bunu kolay kolay unutamazlar. Bundan dolayı çocuğun zaman zaman korku içerisinde davranması mümkündür. Tabi burada çocuğun yaşı da önemlidir. Çünkü 5 yaşındaki bir çocuğun psikolojisi ile 15 yaşında çocuğun psikolojisi aynı olmaz. Bunun gibi birçok yaş örneği vermek mümkündür. Bundan dolayı çocuğun yaşadığı psikolojiyi doğru değerlendirmek gerekir.


Çocuklar Büyük Afetlerin Ardından Hangi Davranışları Sergilerler?